Vår Vacuumrörs leverantör
Vår leverantör av vacuumrör är en av de större i branschen med enorma fabriker utspridda över hela stan, vi har också vårt kontor och lager i denna staden för att få korta transporter och kunna vara på platts och besöka dem obehindrat. Valet av just denna fabriken var av flera anledningar, för det första så är de den enda fabriken vi besökt där varge enskilt rör testas för sprickor och läckage i vacuum kammaren. Likaså värms alla skarvar upp fler gånger än vad konkurrenterna gör, detta görs för att homogenisera glaset och undvika framtida sprickbildning, som är speciellt viktigt i vårt klimat där ytterröret kan ligga under nollpunkten samtidigt som innerröret har passerat 100°.
Vi har besökt ett tiotal andra tillverkare som också gör vacuumrör, och under besöken har vi kunnat konstatera att de har noll koll på rörets status då det levereras till kund, t.ex. så saknar de kunskapen om hur man testar och upptäcker sprickor och luftbubblor i skarvarna.

Här följer ett bildspel som visar olika delar av produktions proceduren av vacuumrör. Du kan följa röret från det smälta glaset tills det slutligen monteras och packas i containern för transport till Fredriksdal.
Företaget har 12 egna glashyttor och producerar över 50 milj. meter glasrör om året. Närmare 1000 anställda tillverkar bortåt 35.000 färdiga vacuumrör / dygn årsproduktionen ligger på över 10 miljoner färdiga vacuumrör. Bara i den fabriken bilderna är tagna arbetar över 200 personer.